Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, министри и зам.-министри на

...
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, министри и зам.-министри на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова събра министрите и кметове на БСП |

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, министри и зам.-министри на левицата, членове на Изпълнителното бюро и управлението на парламентарната група на “БСП за България “ организираха среща с кметове на левицата.

На срещата участваха над 40 кмета и бяха разисквани част от параметрите в бюджета за 2022 година, признат на първо четене.

„ Общо бюджетните взаимоотношения сред общините и централния бюджет са 5 607 800 000 лева Общата дотация за делегираните в страната действия е 4 889 000 300 лева, което е с 12.9% нарастване. Изравнителните дотации са общо 379 млн. лева, което е с 15% повече по отношение на 2021 година Трансфера за зимно разчистване и поддържане на общински пътища е 48 200 000 лева Целевата дотация за финансови разноски - 291 000 300 или това е нарастване с 30% “, съобщи при започване на срещата вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ За лечебните заведения ще има дофинансиране от бюджета отвън взаимоотношенията със здравната каса. Това е наше остаряло гледище за така наречен “защитени лечебни заведения “, сподели още Нинова и добави, че са планувани средства и в региона на образованието - за ремонт и строителство на учебни заведения, детски градини и спортни площадки.

Пред присъстващите общественият министър Георги Гьоков показа част от обществените ограничения, залегнали в бюджета: „ От 1 април ще се увеличи оптималният застрахователен приход. Минималната работна заплата от 650 лева става 710лв. Увеличава се майчинството за втората година на 710 лева " По думите му това е ангажимент на левицата от доста време.

" Увеличава се минималното и оптималното обезщетение при безработица. Работим и по разнообразни способи пенсиите да се осъвременят от 1 юли ", сподели още той като посочи, че през януари не е имало по-ниска пенсия от тази през декември, а объркването е пристигнало от намаляването на коронавирус добавката. " Българска социалистическа партия е единственият поръчител в това държавно управление, че ще има обществени ограничения ", добави министър Гьоков. На срещата бяха разисквани още средствата и опциите за финансиране по Националния проект за деяние по заетостта, Националния проект за резистентност и развиване и Оперативна стратегия за развиване на човешките запаси.

Корнелия Нинова означи, че договарянията за държавно управление не са били лесни и това, което е постигнала Българска социалистическа партия като партия в държавното управление, заслужава почитание. „ 20 милиарда разноски от 66 са 1/3 за обществени политики. Такъв % не е имало и твърдо уверено споделям, че се дължи на Българска социалистическа партия “, безапелационна бе тя.

Като вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността тя означи, че обществените вложенията са увеличени съвсем 100% от Брутният вътрешен продукт и това е достижение за ролята на страната в стопанската система и съществена промяна на досегашния курс за отдръпване на страната от основни браншове.

От страна на кметовете бяха сложени въпроси, част от тях свързани с ръководството на средствата за отпадъците и това те да останат в общинските бюджети, финансови корекции, капиталови планове за общините, както и за идните локални избори.

От страна на Българска социалистическа партия бе стихотворец ангажимент да бъде прегледан в детайли всеки един от въпросите и да бъде взето най-оптималното решение в най-кратки периоди.

В резултат на това беше взето решение за основаване на работна група, която да преглежда навреме проблемите на дребните обитаеми места и да търси метод за бързото им решение.

Въпроси бяха повдигнати и към министъра на земеделието Иван Иванов по отношение на промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. От своя страна министърът се ангажира да отнесе въпроса за разискване до съдружните сътрудници.

От страна на кметовете бе подложен и въпрос за обезщетенията за газ, защото има общини, в които всичко е на газ, а сметките са два пъти по-големи от тези за ток. В тази връзка Нинова изясни, че се разискват разнообразни разновидности „ Обмисля се вид, в който страната да заплаща нужните количества и да ги дава на тези консуматори с дълготрайни контракти “, сподели още тя.

На дневен ред Корнелия Нинова очерта още Плана за възобновяване и резистентност, както и нуждата от нуклеарна енергетика и завършването на АЕЦ “Белене “.

На срещата участваха още представители на министерството на туризма, ръководители на парламентарни комисии, управлението на парламентарната група и членове на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР